TFP-therapeut worden

De opleiding tot TFP-therapeut

 1. Ingangseisen: de opleiding staat open voor klinische psychologen, psychotherapeuten en psychiater en zij die hiertoe in opleiding zijn. Daarnaast is het wenselijk dat u een inleidende cursus psychoanalytische psychotherapie heeft gevolgd. Indien u niet in staat bent zo’n inleidende cursus te volgen, raden we u aan om een van de inleidende boeken (hyperlink) te bestuderen.
 2. Theoretische cursus:
  30 uur theoretische cursus (zie onder tabblad ‘cursussen’). 15 uur TFP-onderwijs binnen de NVPP/NVPA-opleiding voldoet eveneens.
 3. Supervisie en technisch seminar:
  Supervisie:
  Minstens 30 individuele supervisies van 45 minuten of 30 groepssupervisies van 2 uur met een minimale frequentie van eens per 2 weken. In deze supervisie zijn minstens 250 TFP-behandelsessies gesuperviseerd.
  Technisch seminar:
  30 bijeenkomsten van 1 uur. Indien er geen technisch seminar beschikbaar is, kunnen 30 uren aanvullende groepssupervisie als vervanging gelden. 15 uur TFP-technisch seminar binnen de NVPP/NVPA-opleiding voldoet eveneens.
  NB In de supervisie en het technisch seminar samen zijn minstens twee volledig behandelingen middels twee sessies per week van een client met een borderlinepersoonlijkheidsstoornis besproken.
 4. Leertherapie
  Minimaal 50 sessies psychodynamische leertherapie.

Aanbevolen literatuur